1. Ana Sayfa
  2. Etkinlik
  3. Engelleri Ortadan Kaldırıyoruz!

Engelleri Ortadan Kaldırıyoruz!

  • 26 Ağustos 2022
  • 445
Engelleri Ortadan Kaldırıyoruz!
Öğrencilerine ve tüm paydaşlarına sunmuş olduğu hizmetlerin belirli bir standart ve kalitede yürütülmesini hedefleyen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, öğrenci dostu kampüs imkânları ile özellikle engelli öğrencilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik önemli çalışmalar yürütmektedir.
Ülkemizde, engelli öğrencilere yönelik yükseköğretimde kalitenin arttırılması, üniversite kampüs sınırları içerisinde engelli bireylerin tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmaların tespit edilmesi ve başarılı bulunanların ödüllendirilmesi amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Engelli Öğrenci Komisyonu tarafından Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri düzenlenmektedir.
Bu doğrultuda KTO Karatay Üniversitesi, engelli öğrencilere yönelik kampüsünde yapmış olduğu çalışmalarla “Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak)” kategorisinde Engelsiz Üniversite Bayrak Ödüllerine aday gösterilmiştir.
KTO Karatay Üniversitesi’nin bu alanda yapmış olduğu çalışmalar kısaca şunlardır:
Kampüs alanı trafiğe kapalı olup, tüm binalara hissedilebilir yüzeyler ve hissedilebilir kat planları aracılığı ile kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir. Yönlendirici levha ve işaret panoları engelli bireylere uygun şekilde dizayn edilmiş ve konumlandırılmıştır. Bilgi işaretlerinin yanında TS 9111 standartlarına göre yapılmış Braille alfabesi ile yazılmış bir bilgi panosu bulunmaktadır. Tabelaların önünde elle okumayı ve görüşü kesen bir engel (çöp kovası, oturma elemanı, ağaç, vb.) bulunmamasına dikkat edilmiştir.
Toplam park yerinin %5’i oranında ulaşılabilir engelli park alanları belirlenmiştir. Park alanları, bina girişlerinden itibaren 50 metre çapında bir alan içinde konumlandırılmıştır. Park alanları erişilebilirlik sembolleri ile işaretlenmiştir. Bina girişleri ve indi-bindi alanları arasında erişimi sağlayan yürüme yolları bulunmaktadır.
Umuma açık yapılarda, ortak merdiven ve sahanlık genişlikleri yapılarda engelli paydaşların kullanımına uygun olacak şekilde en az 150 cm olarak tasarlanmıştır. Merdivenlerde kullanım kolaylığının sağlanabilmesi adına 8 ila 10 basamakta bir sahanlık yer almaktadır. Görüsü kolaylaştırmak ve kaymayı önlemek için basamak uçları 2,5 cm eninde merdivenin renginden farklı, algılanabilir renkte kaydırmaz bant uygulaması yapılmıştır.
Engelli bireylerin tekerlekli sandalye ile birlikte yukarı ya da aşağı taşınmasını sağlamak amacıyla bina girişlerinde ve kampüs alanına girişlerde engelli asansörü bulunmaktadır. Engelli asansörünün bulunmadığı alanlarda ise rampalar yardımı ile özel gereksinimli bireylerin tüm alanlara ulaşımı rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Bina içlerinde kullanılan asansörlerin iç ölçüleri tekerlekli sandalye kullanıcısının geçişine ya da manevra yapmasına olanak sağlayacak yeterlilikte olup tüm katlara erişim sağlanabilmektedir.